bij ons zit je goed

Excursies & activiteiten

Klassieke Talen in actie:

Elk jaar trekken we er met de leerlingen Latijn van de eerste graad op uit om de Romeinse wereld te beleven.  Afwisselend trekken we het ene jaar naar het Provinciaal Archeologisch Museum in Velzeke, het andere jaar organiseren we met de vakgroep klassieke talen een heuse klassieke dag.  In Velzeke maken we kennis met het leven van de Gallo-Romeinen in onze streken en krijgen de leerlingen de kans om zich aan te kleden als een Galliër of Romein. Op de klassieke dag komen de leerlingen al doende met verschillende aspecten van de Romeinse wereld in aanraking: Romeins eten, het leger, Romeinse spelletjes ...

Voorlezen aan kleuters:

Tijdens de voorleesweek organiseert onze school elk jaar opnieuw een voorleesactiviteit met onze buren van de Vrije Basisschool Zedelgem De Leeuw. Samen met de Ingrid Slabbinck, de jeugdverantwoordelijke van de Zedelgemse bibliotheek, slaan we de handen in elkaar en stomen we onze tweedes klaar voor dit avontuur. De start is altijd wat aarzelend, maar na een tijdje komen onze tweedes en de (b)engeltjes goed op dreef … Onze tweedes, steeds weer verwonderd over de guitige kleuters, zijn trots op hun prestatie. En de (b)engeltjes? Die vragen zich af wanneer ‘die grote kinderen’ nog eens komen voorlezen!

Bedrijfsbezoek Watteeuw:

Elk jaar brengen de leerlingen van het tweede jaar STEM-technieken een werkbezoek aan de firma Watteeuw te Oostkamp. Het bedrijf is een specialist in het maken van tandwielen. Ze maken kleine tandwielen van enkele cm tot tandwielen van 2 m diameter. De leerlingen zien er de verschillende de stappen bij het maken van een tandwiel.

Sportdag eerstes Klein Strand:

De eerstejaars ronden traditioneel het schooljaar af op een sportieve manier met een uitstap naar het Klein Strand in Jabbeke. Daar maken ze een tocht met de mountainbike, krijgen ze danslessen, strandspelen en uiteraard worden er in en rond het meer waterspelletjes georganiseerd. De verplaatsing gebeurt met de fiets.

 

 

CNC-werkbezoek VTI Torhout:

De leerlingen van het tweede jaar STEM-technieken bezoeken jaarlijks het VTI te Torhout. Tijdens dit bezoek zien ze verschillende grote machines aan het werk. Ze krijgen uitleg over de werking van een draaibank, een freesmachine en de CNC-machines. Ze leren er zelf frezen in aluminium.

Met Economie & organisatie naar Brugge:

In het tweede jaar Economie en Organisatie maken de leerlingen ook kennis met toerisme. Als toepassing op de leerstof stellen ze een toeristische wandeling door Brugge voor. Hiervoor gaan ze op uitstap naar deze mooie stad. Ze nemen er foto’s, ze bezoeken enkele toeristische plaatsen en verzamelen informatie. Hiermee kunnen ze dan aan de slag in de klas.

Met STEM-wetenschappen naar de verbrandingsoven:

In het thema ‘recyclage’ leren de leerlingen hun afval juist sorteren. Hoe dit afval daarna verwerkt wordt, zien ze in de verbrandingsoven. Ze volgen er het verbrandingsproces van begin tot einde.

Bezoek aan Oxfam:

Elk jaar starten de leerlingen van de keuzeoptie Economie en Organisatie een winkeltje op. Hierin verkopen ze eerlijke producten van de Oxfam Wereldwinkel aan hun medeleerlingen. Om hun assortiment samen te stellen en hun producten beter te leren kennen, gaan de leerlingen Economie in het eerste jaar op bezoek in de plaatselijke Wereldwinkel.

Ontmoetingsdag eerste jaar:

Op de eerste schooldag geven de leerkrachten nog geen les. Aan de hand van spelletjes en een fotozoektocht met de iPad leren de nieuwe leerlingen de medeleerlingen, hun klassenleraar en het schoolgebouw beter kennen.
 

 

 

Het vak techniek in beeld:

De leerlingen van het eerste jaar "Basis" bezoeken het Bakkerijmuseum te Veurne. Het bezoek kadert in het vak techniek waar verschillende aspecten van biochemie belicht worden. Daarnaast brengen ze ook een bezoek aan een kaasboerderij. Waar ze het proces om kaas te maken duidelijk te zien krijgen.
 

 

Vlaamse week tegen pesten:

Het hele jaar door blijven we waakzaam voor pesten, maar in de Vlaamse week tegen pesten besteden we er extra aandacht aan: er is een tekenwedstrijd, er worden bewustmakende teksten voorgelezen, de leerlingen kijken naar een film over pesten, in het ondersteunend uur hebben we aandacht voor cyberpesten en de leerlingen stellen met de klas een anti-pestcontract op.

 

Kangoeroewedstrijd:

Een reken-denk-puzzelwedstrijd voor alle leerlingen van de 1e graad secundair onderwijs in Vlaanderen. Deze wedstrijd is een initiatief van de Vlaamse Wiskunde Olympiade i.s.m. Technopolis. Uiteraard zijn ook wij daar van de partij!

Bezoek luchtvaartschool in Oostende:

In de lessen over luchtvaart bouwen de leerlingen van STEM-wetenschappen een vliegtuigvleugel na. Ze testen die dan in de windtunnel van de luchtvaartschool. Ondertussen krijgen ze er ook een rondleiding en nemen ze plaats in de cockpit van een echt vliegtuig.

 

 

Kerstactiviteit ten voordele van Welzijnszorg:

Op het oudercontact eind december is er elk jaar een actie ten voordele van ons solidariteitsproject.  Soms bieden wij in ruil voor een gift verse soep aan, gemaakt door de leerlingen die de optie CSV volgen. Een andere keer is er warme chocomelk of jenever... 

 

 

Bibliotheekbezoek 1e en 2e jaar:

In het kader van de lessen Nederlands brengen de eerstejaars van Spes naar goede jaarlijkse gewoonte een bezoek aan de gemeentelijke bib in de Groene Meersen. Daar leren ze dat een bibliotheek veel meer is dan een plaats waar ze boeken ontlenen. De samenwerking met de mensen van de jeugddienst o.l.v. Ingrid Slabbinck verloopt steeds even plezierig.